Tradycyjne, domowe, wspaniałe i wyczekiwane cały rok pierogi z kapustą i grzybami, zapraszam:)
Składniki:
ciasto:
*2 szklanki mąki
*1/4 szklanki mleka
*1/4 szklanki wody
*szczypta soli
farsz:
*0.5kg kapusty
*10dag suszonych grzybów
*2 średniej wielkości drobno posiekane cebule
*przyprawy: sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
1.Grzyby wygotować w osolonej wodzie, dobrze odcedzić, pokroić w drobną kostkę.
2.W wywarze z grzybów na wolnym ogniu ugotować kapustę, następnie odcedzić i wymieszać ją z wcześniej pokrojonymi grzybami.
3.Cebulkę zeszklić na maśle, po czym wymieszać z kapustą i grzybami, doprawić solą i pieprzem.
4.Wszystkie składniki na ciasto dobrze zagnieść; ciasto wałkować, wykrawać z niego np. za pomocą szklanki krążki, lepić pierogi.
5.W garnku zagotować wodę z solą i odrobiną oleju. Pierogi gotować do momentu wypłynięcia ich wszystkich na powierzchnię. Polecam podawać z cebulką podsmażoną na maśle!
Składniki:
ciasto:
*2 szklanki mąki
*1/4 szklanki mleka
*1/4 szklanki wody
*szczypta soli
farsz:
*0.5kg kapusty
*10dag suszonych grzybów
*2 średniej wielkości drobno posiekane cebule
*przyprawy: sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
1.Grzyby wygotować w osolonej wodzie, dobrze odcedzić, pokroić w drobną kostkę.
2.W wywarze z grzybów na wolnym ogniu ugotować kapustę, następnie odcedzić i wymieszać ją z wcześniej pokrojonymi grzybami.
3.Cebulkę zeszklić na maśle, po czym wymieszać z kapustą i grzybami, doprawić solą i pieprzem.
4.Wszystkie składniki na ciasto dobrze zagnieść; ciasto wałkować, wykrawać z niego np. za pomocą szklanki krążki, lepić pierogi.
5.W garnku zagotować wodę z solą i odrobiną oleju. Pierogi gotować do momentu wypłynięcia ich wszystkich na powierzchnię. Polecam podawać z cebulką podsmażoną na maśle!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz