Fruity Strawberry Heart

poniedziałek, 26 grudnia 2011

wigilijne pierogi z kapustą i grzybami



Tradycyjne, domowe, wspaniałe i wyczekiwane cały rok pierogi z kapustą i grzybami, zapraszam:)

Składniki:

ciasto:

*2 szklanki mąki
*1/4 szklanki mleka
*1/4 szklanki wody
*szczypta soli

farsz:

*0.5kg kapusty
*10dag suszonych grzyb
ów
*2 średniej wielkości drobno posiekane cebule
*przyprawy: sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

1.Grzyby wygotować w osolonej wodzie, dobrze odcedzić, pokroić w drobną kostkę.
2.W wywarze z grzybów na wolnym ogniu ugotować kapustę, następnie odcedzić i wymieszać ją z wcześniej pokrojonymi grzybami.
3.Cebulkę zeszklić na maśle, po czym wymieszać z kapustą i grzybami, doprawić solą i pieprzem.
4.Wszystkie składniki na ciasto dobrze zagnieść; ciasto wałkować, wykrawać z niego np. za pomocą szklanki krążki, lepić pierogi.
5.W garnku zagotować wodę z solą i odrobiną oleju. Pierogi gotować do momentu wypłynięcia ich wszystkich na powierzchnię. Polecam podawać z cebulką podsmażoną na maśle!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz