Fruity Strawberry Heart

piątek, 23 grudnia 2011

kremowa zupa pomidorowa z czosnkową bagietką



Strasznie fajny, prosty i szybki przepis na który natknęłam się w mamowym zeszycie przepisowym. Zapomniany przez świat (i mamę:P ) krem pomidorowy, okazał się rewelacyjnie delikatnym w smaku daniem, które w partnerstwie grzanek czosnkowych, stanowi naprawdę wspaniały posiłek.

Składniki:

*puszka pomidorów krojonych z oregano i bazylią
*3 duże cebule posiekane w kostkę
*5 ząbków czosnku
*bazylia (można użyć świeżej jak i suszonej)
*4 łyżki masła
*bagietka

Sposób przygotowania:

1.Cebulę zeszklić wraz z jednym wyciśniętym ząbkiem czosnku.
2.Dodać pomidory oraz bazylię, dusić chwilę pod przykrywką.
3.Całość zmiksować, po czym w garnku przygotować 1.5l wody, do której dodać zmiksowaną masę, po czym doprowadzić do wrzenia.
4.Bagietkę pokroić według uznania, wysmarować masłem zmieszanym z resztą zmiażdżonych ząbków czosnku, po czym wstawić do piekarnika na 6-7 min. (temp. 180 stopni)

Zachęcam do spróbowania kremu również z dodatkiem śmietany:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz