Kolejna świąteczna rewelacja, czyli świąteczna Nigella ze swoim przepisem na wprost genialne ciasto. Praktycznie bezmączne, natomiast idealnie owocowe:) Pomimo ogromu pysznych bożonarodzeniowych ciast, potraw i herbatek, ten grudzień kompletnie przeleciał mi przez palce, plus samych świąt prawie jakbym nie dostrzegła. Człowiek zawsze sobie powtarza jak to najważniejsze jest spędzenie tych trzech dni z rodziną, jednak kiedy umyka tak ważny składnik świąt jak śnieg, nic nie jest takie do końca jak być powinno. Strasznie wymagająca jestem, jednak 'diabeł tkwi w szczegółach' i niestety w tym roku bardzo wyraźnie to widać!
Składniki:
*350g suszonych ,drobno pokrojonych śliwek
*250g rodzynek (modyfikacje, modyfikacje...zamiast rodzynek dodałam więcej żurawiny, plus posiekane morele)
*125g suszonej żurawiny
*175g miękkiego masła
*175g cukru trzcinowego
175ml płynnego miodu (tak naprawdę taki który zaczął się 'cukrzyc' też może być, i tak będzie podgrzewany, więc idealnie się rozpuści;) )
*125ml likieru kawowego
*sok i skórka z 2−3 pomarańczy
*1 łyżeczka przyprawy do piernika
*2 łyżki kakao
*3 roztrzepane jajka
*150g mąki
*75g mielonych migdałów (ja darowałam sobie opcję 'mielone' i zamieniłam ją na płatki, z efektu byłam baaardzo zadowolona!)
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
1.W sporym rondelku rozpuścić masło z cukrem, miodem oraz likierem kawowym, po czym dodać owoce, skórkę z pomarańczy oraz sok, plus przyprawy korzenne z kakao. Wszystko doprowadzić do lekkiego wrzenia, po czym ostudzić masę (pół godziny minimum).
2.Do ostudzonej masy dodać kolejno : roztrzepane jajka, mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, migdały. Wszystko dokładnie wymieszać.
3.Forma. Otóż ta jest dość istotna, ponieważ do tego ciasta potrzebujemy tortownicy o średnicy 20cm oraz wysokości brzegu ok.5cm (można taką kupić w tesco za 30zł, jednak wierzcie mi, to ciasto jest warte zakupu specjalnej tortownicy!:) ). Należy wyłożyć ją papierem do pieczenia - wyciąć dno wcześniej odrysowane, oraz boczny pasek - tak, aby wystawał jeszcze ok.3cm nad formę.
4.Do tortownicy wlać ciasto, i piec ok 2 godzin w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni - nie większej!
Chciałam Wam wszystkim złożyć życzenia pięknych, pachnących, rodzinnych i ciepłych Świąt Bożego Narodzenia. Dużo odpoczynku, słodkiego lenistwa i wszystkiego co najlepsze.:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz