Kolejny hit tego sezonu, czyli fantastyczna zupa krem czosnkowy:) Przepis stworzony ostatecznie z kilku wersji, które znalazłam. Jestem pewna, że któregoś dnia spróbuję również upichcić cudo zwane hiszpańską zupą czosnkową, która robiona jest z dodatkiem bułeczek. Dzisiaj jednak postawiłam na ziemniaki i garść innych warzyw. Przeziębiony człowiek, to kreatywny człowiek - czosnkowy smak po prostu czuję, ze względu na jego wyrazistość:)
Z relacji osób posiadających na obecną chwilę zmysł smaku (oraz węchu!), zupa jest również baaardzo dobra i zachwalana w moim domu:)
Składniki:
*3 główki czosnku (tylko brzmi tak groźnie:))
*5-6 ziemniaków
*2 średnie cebule
*biała część pora
*2 marchewki
*2 pietruszki
*seler wielkości piłki tenisowej
*1,5l wody
*3-4 łyżki masła
*przyprawy : sól,pieprz,kurkuma,słodka papryka,vegeta
oraz
*starty żółty ser
*grzanki
*suszona pietruszka
Sposób przygotowania:
1.Warzywa pokroić w kostkę, dwie główki czosnku obrać i ząbki poprzekrawać na połówki.
2.Masło rozpuścić w garnku, wszystkie warzywa wrzucić do niego i podsmażać; następnie zalać szklanka wody,dodać vegetę i dusić ok.10 minut na wolnym ogniu.
3.Powoli wlać 1,5l wody,gotować aż ziemniaki będą miękkie.
4.Pozostałą główkę czosnku obrać, ząbki zmiażdżyć.
5.Odcedzić warzywa z wywaru, zmiksować je z dodatkiem miażdżonego czosnku.
6.Do wywaru dodać paprykę, kurkumę,sól,pieprz oraz zmiksowane na gładką masę warzywa.
7.Całość bardzo dokładnie wymieszać, gotować po połączeniu składników jeszcze 10min.
Polecam dodać do zupy ser i grzanki, doskonale do niej pasują.
Smacznego:)
Z relacji osób posiadających na obecną chwilę zmysł smaku (oraz węchu!), zupa jest również baaardzo dobra i zachwalana w moim domu:)
Składniki:
*3 główki czosnku (tylko brzmi tak groźnie:))
*5-6 ziemniaków
*2 średnie cebule
*biała część pora
*2 marchewki
*2 pietruszki
*seler wielkości piłki tenisowej
*1,5l wody
*3-4 łyżki masła
*przyprawy : sól,pieprz,kurkuma,słodka papryka,vegeta
oraz
*starty żółty ser
*grzanki
*suszona pietruszka
Sposób przygotowania:
1.Warzywa pokroić w kostkę, dwie główki czosnku obrać i ząbki poprzekrawać na połówki.
2.Masło rozpuścić w garnku, wszystkie warzywa wrzucić do niego i podsmażać; następnie zalać szklanka wody,dodać vegetę i dusić ok.10 minut na wolnym ogniu.
3.Powoli wlać 1,5l wody,gotować aż ziemniaki będą miękkie.
4.Pozostałą główkę czosnku obrać, ząbki zmiażdżyć.
5.Odcedzić warzywa z wywaru, zmiksować je z dodatkiem miażdżonego czosnku.
6.Do wywaru dodać paprykę, kurkumę,sól,pieprz oraz zmiksowane na gładką masę warzywa.
7.Całość bardzo dokładnie wymieszać, gotować po połączeniu składników jeszcze 10min.
Polecam dodać do zupy ser i grzanki, doskonale do niej pasują.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz