Fruity Strawberry Heart

piątek, 2 grudnia 2011

Lekka zupa kalafiorowa



Zupomania powraca, tym razem w składzie z moimi ukochanymi kalafiorami:)

Składniki:

*średniej wielkości kalafior
*7 ziemniaków
*2 marchewki
*por
*duża cebula
*2l bulionu rosołowego
*2 łyżki śmietany
*płaska łyżka mąki
*koperek
*sól
*pieprz
*kurkuma
*vegeta

Sposób przygotowania:

1.Bulion z dwóch kostek rosołowych gotować 15 min. po czym dodać do niego pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkowe talarki.
2.Pokrojoną w piórka cebulę oraz por zeszklić na maśle z vegetą i kurkumą, po czym dodać do bulionu.Całość gotować do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie.
3.Do zupy dodać podzielony na małe różyczki kalafior,gotować aż będzie miękki.
4.Śmietanę zmieszać z mąką,solą oraz pieprzem,dodać wywar, po czym dodać zaprawę do zupy,zagotować ok.10 min.Na koniec dosypać koperku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz