Ukochane przez Wojtusia słodyczki, domyślnie właśnie świąteczne. Kiedy zrobiłam je pierwszy raz, wywołały taki zachwyt, że sezonem na nie stał się cały rok:) Trzeba przyznać, że to straszna bomba kaloryczna, jak każda świąteczna przekąska. Tym razem pokusiłam się o wersję mini, i jestem z tej decyzji strasznie zadowolona - babeczki są urocze, no i jest ich dużo - serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu:)
Składniki:
*200g gładkiego masła orzechowego
*50g miękkiego masła
*200g cukru pudru
*50g cukru trzcinowego
Polewa:
*200g gorzkiej czekolady
*200g mlecznej czekolady
*250ml śmietanki kremówki
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na masę orzechową utrzeć tak, aby konsystencją przypominały mokry piasek.
2.Nakładać łyżką do papilotek tak, żeby sięgały ok 1/2 wysokości. Uwaga - trzeba to robić delikatnie, ale zdecydowanie, masa musi dobrze ułożyć się w papilotce, jestem pewna że po pierwszej babeczce da się wyczuć sposób w który najwygodniej jest nam to zrobić:)
3.W rondelku podgrzać do lekkiego wrzenia śmietankę, następnie dodać do niej połamane czekolady, gotować do ich kompletnego rozpuszczenia.
4.Polewę nakładać łyżka do papilotek z masą orzechową. Po przybraniu wstawić do lodówki na ok. godzinę, może troszeczkę ponad - ważne żeby polewa dobrze stężała.
Małe śnieżynki:)
Składniki:
*200g gładkiego masła orzechowego
*50g miękkiego masła
*200g cukru pudru
*50g cukru trzcinowego
Polewa:
*200g gorzkiej czekolady
*200g mlecznej czekolady
*250ml śmietanki kremówki
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na masę orzechową utrzeć tak, aby konsystencją przypominały mokry piasek.
2.Nakładać łyżką do papilotek tak, żeby sięgały ok 1/2 wysokości. Uwaga - trzeba to robić delikatnie, ale zdecydowanie, masa musi dobrze ułożyć się w papilotce, jestem pewna że po pierwszej babeczce da się wyczuć sposób w który najwygodniej jest nam to zrobić:)
3.W rondelku podgrzać do lekkiego wrzenia śmietankę, następnie dodać do niej połamane czekolady, gotować do ich kompletnego rozpuszczenia.
4.Polewę nakładać łyżka do papilotek z masą orzechową. Po przybraniu wstawić do lodówki na ok. godzinę, może troszeczkę ponad - ważne żeby polewa dobrze stężała.
Małe śnieżynki:)
na sylwestra poproszę!
OdpowiedzUsuńjasna sprawa,jeszcze myślałam o tarcie migdałowej:)
OdpowiedzUsuń53 year-old VP Accounting Minni Linnock, hailing from Thorold enjoys watching movies like "World of Apu, The (Apur Sansar)" and Gaming. Took a trip to Rock-Hewn Churches of Ivanovo and drives a Ford GT40. moja strona
OdpowiedzUsuńadwokat prawo rodzinne rzeszow
OdpowiedzUsuń