Fruity Strawberry Heart

wtorek, 20 grudnia 2011

gwiazdki cynamonowe



Część druga świątecznej walki:)

Składniki:

*3 białka
*niepełna szklanka cukru pudru
*300g mielonych migdałów (ale radzę przygotować więcej - migdałów potrzebna jest taka ilość, żeby ciasto dało się uformować w kulkę po jego zarobieniu)
*2 łyżeczki esencji waniliowej (UWAGA łodzianie - esencja waniliowa dostępna w przystępnej cenie w sklepie kolonialnym na piotrkowskiej:) )
*2 łyżeczki cynamonu
*łyżeczka świeżo utartej gałki muszkatołowej
*szczypta soli

Sposób przygotowania:

1.Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie cały czas ubijając dodawać do nich cukier puder.
2.Z ubitej masy odłożyć 4 łyżki, do reszty dodać połowę migdałów, esencję waniliową, oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać, dodając migdały do momentu, aż z ciasta będzie można ulepić kulkę. Ciasto odstawić na godzinę do lodówki.
3.Ciasto podzielić na kilka mniejszych kawałków, wałkować na grubość pół centymetra, w oryginale podsypując cukrem pudrem, ja jednak delikatnie podsypywałam mąką. Następnie wysmarować masą bezową odłożoną wcześniej.
4.Ciasteczka piec w temperaturze ok. 150 stopni, do zarumienienia masy bezowej.

Smakują wybornie z pomarańczową herbatą:)

2 komentarze:

  1. Czy esencja waniliowa to dla aromatu? Czy w takim razie zamiast niej mogę dodać zwykły aromat waniliowy? To jest jakaś duża różnica między tym a tym?

    OdpowiedzUsuń
  2. często zdarzało mi się używać zamiast esencji zwykłego olejku-aromatu, więc sądzę że i tym razem można ją nim zastąpić. nie mniej jednak różnica w smaku esencji i aromatu jest duża - esencja ma bardziej wyrazisty i 'zdecydowany' smak.poza tym esencja zawiera wyciąg waniliowy, a nie tylko aromat:)
    pozdrawiam i życzę udanych wypieków:)

    OdpowiedzUsuń