Fruity Strawberry Heart

sobota, 24 grudnia 2011

ciasto czekoladowo korzenne



Ciąg dalszy czekoladowania!

Składniki:

*paczka margaryny Kasia
*2 szklanki cukru
*cukier wanilinowy
*1/2 szklanki wody
*2 szklanki mąki
*łyżeczka cynamonu
*łyżeczka przyprawy do piernika
*4 jajka
*kakao

Sposób przygotowania:

1.W rondelku rozpuścić margarynę z wodą, cukrem oraz cukrem wanilinowym.
2.Kiedy składniki się rozpuszczą, odlać pół szklanki mieszanki, rondelek odstawić do wystygnięcia, natomiast do odlanej części dodać kakao (ok.4 łyżek), wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.
3.Do rozpuszczonej mieszanki dodać żółtka, i stopniowo przesianą z przyprawami i kolejnymi 3 łyżkami kakao mąkę. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta, dokładnie wymieszać.
4.Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, po czym wlać do niej ciasto. Piec ok 40 minut w temperaturze 200 stopni.
5.Kiedy ciasto ostygnie, posmarować zostawioną wcześniej polewą, przybrać według uznania.

1 komentarz: