Przygotowania do świąt to nie tylko pieczenie pierniczków i lepienie pierogów, ale także potrzeba sycącego jedzonka podczas roboty (nie mam w zwyczaju podjadać niczego podczas gotowania:) ). Tak więc przedstawiam kopytka z pysznym sosem które idealnie sycą i cieszą podniebienie:)
Składniki:
kopytka:
*500g puree ziemniaczanego
*2 szklanki mąki pszennej
*jajko
*5-6 łyżek oleju
*szczypta soli
sos:
*0.5kg pieczarek
*podwójna pierś z kurczaka
*2 średnie cebule
*śmietana 18%
*suszona pietruszka
*łyżka mąki
*przyprawy: sól,pieprz
*woda
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, po czym dusić w oleju i pietruszce ok. 20 minut.
2.Kurczaka pokroić w kostkę, dorzucić do duszących się pieczarek i cebuli, dodać szklankę wody, gotować 20 minut.
3.Do kubeczka śmietany dodać mąkę, oraz trochę gorącego sosu, żeby nie ściąć śmietany po dodaniu jej do całego sosu.
4.Śmietanę powoli dodać do rondelka z sosem, gotować ok 5 minut mieszając.
Kopytka:
1.Składniki na ciasto dokładnie zagnieść, podzielić na 4 części.
2.Za każdej z części formować wałki średniej grubości (aczkolwiek to według uznania:) ), następnie pokroić na niewielkie kwadraciki, tudzież romby.
3.W sporym garnku zagotować 2-2.5l wody z dodatkiem soli oraz oleju, kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucić kopytka.
4.Po minucie delikatnie oderwać kopytka od dna, po czym gotować ok 4-5 minut, aż wszystkie wypłyną na powierzchnię.
I ruszamy z przepisami na świąteczne słodkości (i nie tylko) :)
Składniki:
kopytka:
*500g puree ziemniaczanego
*2 szklanki mąki pszennej
*jajko
*5-6 łyżek oleju
*szczypta soli
sos:
*0.5kg pieczarek
*podwójna pierś z kurczaka
*2 średnie cebule
*śmietana 18%
*suszona pietruszka
*łyżka mąki
*przyprawy: sól,pieprz
*woda
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, po czym dusić w oleju i pietruszce ok. 20 minut.
2.Kurczaka pokroić w kostkę, dorzucić do duszących się pieczarek i cebuli, dodać szklankę wody, gotować 20 minut.
3.Do kubeczka śmietany dodać mąkę, oraz trochę gorącego sosu, żeby nie ściąć śmietany po dodaniu jej do całego sosu.
4.Śmietanę powoli dodać do rondelka z sosem, gotować ok 5 minut mieszając.
Kopytka:
1.Składniki na ciasto dokładnie zagnieść, podzielić na 4 części.
2.Za każdej z części formować wałki średniej grubości (aczkolwiek to według uznania:) ), następnie pokroić na niewielkie kwadraciki, tudzież romby.
3.W sporym garnku zagotować 2-2.5l wody z dodatkiem soli oraz oleju, kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucić kopytka.
4.Po minucie delikatnie oderwać kopytka od dna, po czym gotować ok 4-5 minut, aż wszystkie wypłyną na powierzchnię.
I ruszamy z przepisami na świąteczne słodkości (i nie tylko) :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz