Zwykle tydzień przed Świętami mam urwanie głowy związane z prezentami, choinkami, a w tym roku nawet średnio czuję, że to już za tydzień będzie czas siadania przy wigilijnym stole. Może to brak śniegu, może po prostu czas który ucieka tak szybko, że nawet nie zauważyłam, że za chwilę kończy się semestr zimowy.
Tak czy inaczej - do pierniczków mi dalej, niż do kuchni hiszpańskiej - tak więc dzisiaj zapraszam na odsłonę pierwszą - moje ukochane chorizo w towarzystwie cieciorki i ryżu:)
Składniki:
*170-200g kiełbasy chorizo
*puszka cieciorki
*puszka krojonych pomidorów
*2 średnie cebule
*2 ząbki czosnku
*oliwa
*papryka,sól,pieprz
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę obrać ze skórki, i pokroić w cienkie plasterki.
2.Cebulę pokroić w kostkę, następnie zeszklić z dwoma łyżeczkami ostrej papryki na oliwie.
3.Dodać chorizo, dodać szklankę wody, dusić ok 15min. co trochę mieszając.
4.Dodać pomidory z puszki, oraz posiekany drobno czosnek, wymieszać i dusić kolejne 15 min.
5.Dodać sól oraz pieprz - raczej w małych ilościach, chorizo jest tak wyrazista w smaku, że równie dobrze można się obejść bez doprawiania :)
6. Pod koniec dodać cieciorkę wcześniej odsączoną, gotować jeszcze 5min.
Można podawać z ryżem, makaronem lub pieczywem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz