Fruity Strawberry Heart

sobota, 24 grudnia 2011

świąteczne pierniczki oli sz.

Wyrównaj do środka

Nieco zmodyfikowany przepis Oli na pierniczki świąteczne. Cały dom wypachnił się nagle piernikowym aromatem i ciepłem piekarnika który jest włączony niemal non stop, muszę przyznać, że to właśnie na te przygotowania każdego roku czekam najbardziej:) Tylko śnieg nas w tym roku oszukał, i brakuje tego puchu za oknem...

Składniki:

*50 dag mąki
*20 dag cukru
*20 dag miodu płynnego (ok. 5 łyzek)
*12 dag masła
*1 łyżeczka sody oczyszczonej
*2 łyżki czubate przyprawy piernikowej (ok. 1 opakowanie)
*1 jajko
*1 łyżka kakao

+ moje modyfikacje:

*2 łyżki mielonych migdałów
*łyżeczka aromatu pomarańczowego
*łyżeczka cynamonu
*łyżeczka mielonych goździków

Sposób przygotowania:

1.Wszystkie 'sypkie' składniki przesiać przez sitko oraz wymieszać, następnie dodać do nich resztę składników i zagnieść ciasto, uformować z niego kulkę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 2 godziny (ja włożyłam na całą noc, ale była to konieczność i ograniczenie czasowe).
2.Dzieląc na mniejsze kawałki ciasto wałkować podsypując mąką, wykrawać ciasteczka i piec w temperaturze 160 stopni ok.10 minut.

Polecam zajrzeć do Ikei po foremki do ciasteczek - są super, moim tegorocznym hitem jest foremka w kształcie śnieżynki, prawie wszystkie pierniczki są dzięki temu śnieżynkami:p

2 komentarze: