Przepis podpatrzony znowu u Agi z Zapiecka . Wyszły nieco inne niż w oryginalnym przepisie, pierniczki wyrosły i trudno je było kroić po upieczeniu, stawiam na to, że to wina mojego humorzastego piekarnika, nie mniej jednak smakują wspaniale, i cieszą oko, więc można uznać je za udane pomimo pewnych odstępstw od pierwowzoru:)
Składniki:
*150-200g mielonych migdałów
*150g kandyzowanej skórki pomarańczowej (tylko taką dodałam, chociaż przepis sugerował również dodanie cytrynowej)
*450g miodu
*110g cukru trzcinowego
*350g mąki
*łyżeczka sody
*łyżeczka cynamonu
*łyżeczka przyprawy do piernika
*łyżeczka mielonych goździków
*łyżeczka mielonego kardamonu (tego oraz goździków nie było w oryginalnym przepisie, jednak bardzo lubię te przyprawy więc również polecam ich dodanie)
Sposób przygotowania:
1.Miód z cukrem podgrzewać na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru, kiedy to nastąpi, gotować jeszcze 2minuty.
2.Drobno pokrojoną skórkę pomarańczową wymieszać z migdałami oraz przyprawami, mąkę przesiać z sodą.
3.Do miodu dodać migdały, po czym partiami dodawać mąkę.
4.Do wyłożonej papierem formy wlać masę i rozprowadzić ją na grubość ok 1cm, po czym przykryć papierem i odstawić na godzinę.
5.Do nagrzanego do temperatury 170stopni piekarnika wstawić formę i piec dokładnie 15 minut.
6.Po wyjęciu piernika poczekać aż ostygnie i pokroić w kwadraciki wielkości ok. 3x3cm, polukrować.
Mam nadzieję że następnym razem nie będę miała żadnych potknięć w pieczeniu tego cuda, bo pierniczki wychodzą naprawdę przepyszne:)
Składniki:
*150-200g mielonych migdałów
*150g kandyzowanej skórki pomarańczowej (tylko taką dodałam, chociaż przepis sugerował również dodanie cytrynowej)
*450g miodu
*110g cukru trzcinowego
*350g mąki
*łyżeczka sody
*łyżeczka cynamonu
*łyżeczka przyprawy do piernika
*łyżeczka mielonych goździków
*łyżeczka mielonego kardamonu (tego oraz goździków nie było w oryginalnym przepisie, jednak bardzo lubię te przyprawy więc również polecam ich dodanie)
Sposób przygotowania:
1.Miód z cukrem podgrzewać na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru, kiedy to nastąpi, gotować jeszcze 2minuty.
2.Drobno pokrojoną skórkę pomarańczową wymieszać z migdałami oraz przyprawami, mąkę przesiać z sodą.
3.Do miodu dodać migdały, po czym partiami dodawać mąkę.
4.Do wyłożonej papierem formy wlać masę i rozprowadzić ją na grubość ok 1cm, po czym przykryć papierem i odstawić na godzinę.
5.Do nagrzanego do temperatury 170stopni piekarnika wstawić formę i piec dokładnie 15 minut.
6.Po wyjęciu piernika poczekać aż ostygnie i pokroić w kwadraciki wielkości ok. 3x3cm, polukrować.
Mam nadzieję że następnym razem nie będę miała żadnych potknięć w pieczeniu tego cuda, bo pierniczki wychodzą naprawdę przepyszne:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz