Fruity Strawberry Heart

poniedziałek, 22 listopada 2010

kruche babeczki z kremem i owocami

Słodkości sezonowe mają to do siebie, że tęskni się za nimi zawsze cały rok. Największą słodkością roku jak dla mnie są truskawki i jagody. Kompotowo, ciastowo, babeczkowo, i w ogóle surowo ze śmietanką i cukrem. I dodatkiem syropu miętowego, pycha.:)
A kiedy za oknem jest zimno i pada, nie pozostaje nic innego, jak tylko powspominać na truskawkowo..:)

Składniki:

ciasto:

*1 szklanka mąki
*1/4 szklanki cukru
*1/4 margaryny Kasia
*1 jajko
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*4 kropelki aromatu waniliowego
*szczypta kurkumy

krem:

*3 szklanki mleka
*1/4 margaryny Kasia
*budyń waniliowy
*1 łyżka mąki
*kilka kropel aromatu waniliowego

pozostałe:

*całe owoce (truskawki, jagody, banany, kiwi, co chcecie:) )
*konfitury (również w/g upodobania! ja najczęściej używam tych z dzikiej róży:) )
*galaretka owocowa

Sposób przygotowania:

0.Ugotować galaretkę owocową i schłodzić, należy uważać, żeby do końca wykonywanych czynności była w miarę płynna!
1.Z podanych składników zagnieść dokładnie ciasto, owinąć w folię i włożyć na trochę do lodówki (mnie zwykle starcza 20 minut).
2.Ciasto dokładnie rozwałkować, a następnie wykrawać z niego szklanką o sporej średnicy okręgi.
3.Wykrojone kawałki ciasta wkładać do foremek uprzednio posmarowanych olejem.
4.Piec w temperaturze 180 stopni do max. 15 minut
5.W rondelku podgrzać 2 szklanki mleka z margaryną, cukrem oraz aromatem waniliowym.
5.Budyń zmieszać ze szklanką mleka i mąką, następnie powoli dodawać do zawartości rondelka dokładnie mieszając tak, żeby nie powstały grudki!
6.Na spody z kruchego ciasta położyć ok. pół łyżeczki wybranej konfitury, następnie pokryć kremem, oraz plasterkami owoców.
7.Galaretkę rozprowadzić pędzelkiem po powierzchni owoców na babeczkach.


Udało mi się nawet udokumentować pewne letnie wypieki...:)

1 komentarz: