Fruity Strawberry Heart

wtorek, 2 listopada 2010

muffinki jagodowe



  Uwielbiam każdego rodzaju ciasta, ciasteczka, babeczki, kiedy są owocowe. Lubię smak lata np. w środku zimy, szczególnie jesli jest to lato z ogórdka mojej Babci, która co roku robi miliony przetworów owocowych, które potem aż się proszą, żeby dodać je do jakiegoś deseru. Prażone jabłka na jabłeczniki, brzoskwiniowe cuda różnego rodzaju, truskawki, śliwkowe powidła, wiśnie, no i jagody. Jeśli sądzicie,  że jagodami można ubabrać się na niebiesko tylko latem, spróbujcie upiec te babeczki teraz, wyciągając małe kuleczki z soku. Niebiesko mi :)


Składniki:

*1 szklanka mleka 2%

*2 szklanki mąki

*3/4 szklanki cukru

*1/2 szklanki oleju

*3/4 szklanki jagód (moje były z soku, dlatego muffinki są całe niebieskie:) )

*torebka cukru waniliowego

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*jajko

*2 krople aromatu waniliowego

*szczypta soli


Sposób przygotowania:


1.Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym, dokładnie wymieszać.

2.W osobnej misce dokładnie wymieszać mleko z jajkiej i olejem, oraz aromatem waniliowym.

3.Mieszamy ze sobą obie masy, do uzyskania gładkiego ciasta, następnie dodajemy jagody.

4.Przekładamy ciasto do papilotek, pieczemy ok 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.



  Pozwoliłam sobie udekorować babeczki pisakiem spożywczym, wyglądają nieco bajecznie. Ale śmiesznie.:)

5 komentarzy: