Fruity Strawberry Heart

poniedziałek, 1 listopada 2010

krem cebulowy


  Właściwie pół mojego świata kręci się wokół cebuli. Cebula smażona, gotowana, z mięsem, w sałatkach, dużo cebuli w jakichkolwiek potrawkach do ryżu, makaronu, czy ziemniaków. Jest niesamowicie aromatyczna, wyrazista, no i można śmiało powiedzieć, że gdyby nie cebula, wiele potraw które codziennie powstają w naszej kuchnii, straciłoby na wartości smakowej. Zawsze chomikuje w domu kilka tych warzyw, zawsze się przydają. Definitywnie, bez cebuli świat smaków byłby o wiele uboższy..

  Dlatego dzisiaj - krem cebulowy! Wymaga wysiłku w przygotowaniu, ale warto poświęcić tą godzinę, dla fantastycznego efektu :)


Składniki:

*7-8 średnich cebuli

*ok. 200-250g razowego chleba

*1,5l bulionu ( z kury, bądź wołowego)

*100g masła (to aż pół kostki, można dodać mniej, ja po prostu lubię mocno maślany posmak w gotowej potrawie:) )

*kurkuma, sól, pieprz, minimalna ilość imbiru


Sposób przygotowania:


1.Cebulę i razowca drobno posiekać.

2.Połowę potrzebnego masła rozpuścić na patelnii, dodać kurkumę, następnie zeszklić cebulę.

3.Wstawić na średni ogień bulion.

4.Resztę masła rozpuścić na patelnii, podsmażyć pokrojonego w kostkę razowca.

5.Do bulionu wrzucić cebulę oraz chleb, rozgotować.

6.Pod koniec gotowania dodać sól, pieprz oraz imbir.

7.Przetrzeć przez sitko zupę; lub przecedzić, a pozostałą cebulę i chleb zmiksować, a następnie połączyć.

8.Zagotować całość.


  Podawać z krakersami, jednak moim zdaniem nawet bez żadnego dodatku zupa jest super. Szczególnie jesienią! :)

2 komentarze:

  1. garnek jest przecudowny :)
    cebula to dobrodziejstwo!
    smak jesieni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Już od jakiegoś czasu przymierzam się do zupy cebulowej:) Kiedyś uważałam ją za zupę "chłopską", ale teraz widzę, że to bardzo wykwintne danie i kojarzy mi się już tylko z Francją:) Do tego fajna grzaneczka i zima staje się cieplejsza:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń