Fruity Strawberry Heart

poniedziałek, 22 listopada 2010

kurczak słodko kwaśny

Otóż zaczęło się od tego, że Marek nie lubi indyjskiej kuchni, i przeszedł na dietę. I w ogóle to nie lubi rodzynek, i różnych innych lewych rąk hinduskich. Tak, Marek jest specyficzny. Marek mało jadł, a jak jadł... no cóż, jałowe owsianki, to chyba się nie najadał. Potem ja stwierdziłam że czas na zmiany, i wydałam kosmiczną sumę na farbę do włosów, która okazała się być farbą-naturalny-mój-kolor-czyniącą. A że zmiany - to należało zmienić chociaż trochę, chociaż na chwilę przyzwyczajenia kuchenne, oraz osobiste gusta. Nie lubię połączeń mięsa ze słodkimi, owocowymi składnikami. Nie lubię rodzynków, nie lubię jałowych zapychaczy, nie lubię, nie lubię, nie lubię!
Jednak zrobienie potrawki mięsnej z domieszką owoców, było na tyle mało inwazyjnym eksperymentem, postanowiłam się go przeprowadzić.Dlaczego? Marek kończył dietę, i razem z Wojtusiem postanowiliśmy zrobić mu miłą, gastronomiczną niespodziankę. Wojtuś DYSKRETNIE dowiedział się, że Marek jest fanem kurczaka w sosie słodko kwaśnym. I wiecie co? Jak rodzynków nigdy nie polubię, tak metodą małych kroczków zaczynam lubić połączenia mięsno - owocowe.:) Dzięki Marek, za natchnienie, dzięki Wojtuś, za współudział w kurczaku. :)

Składniki:

*podwójna pierś z kurczaka
*puszka ananasów
*3 papryki : żółta, zielona, czerwona
*2 średnie cebule
*1 średnia marchewka
*1/4 szklanki octu winnego
*1 i 1/4 szklanki wody
*1 mała puszeczka koncentratu pomidorowego
*sok z jednej cytryny
*łyżeczka cukru
*2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
*sól, pieprz
*słodka papryka, kurkuma, czosnek
*olej
*ryż

Sposób przygotowania:

1.Kurczaka pokroić w kostkę bądź paski.
2.Warzywa posiekać w średnie kawałki (jedynie cebulę w drobniejszą kostkę).
3.Ananasy odcedzić i pokroić na drobne kawałki (wodę zachować!).
4.Kurczaka podsmażyć na patelni z przyprawami (sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma, czosnek)
5.Na tym samym oleju po kolei podsmażać warzywa i ananasy (wszystkie te składniki należy smażyć OSOBNO).
6.Na innej patelni (ja użyłam patelni WOK, ponieważ wszystko idealnie się na niej mieści) zagrzać ocet, sok z ananasów, sok z cytryny, oraz wodę.
7.Kiedy płyn zacznie wrzeć, dodać do niego koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać.
8.Mąkę ziemniaczaną zmieszać z małą ilością wody, POWOLI dodać rozwodnioną mąkę do płynu na patelni.Ważne jest, żeby mąkę dodawać wolno, aby nie porobiły się 'kluchy':)
9.Do mieszanki płynów dodać po kolei kurczaka,oraz warzywa. Całość dobrze połączyć.

Podawać z ryżem. Można skropić małą ilością soku z cytryny już na talerzu.:)

2 komentarze: