Jednak zrobienie potrawki mięsnej z domieszką owoców, było na tyle mało inwazyjnym eksperymentem, postanowiłam się go przeprowadzić.Dlaczego? Marek kończył dietę, i razem z Wojtusiem postanowiliśmy zrobić mu miłą, gastronomiczną niespodziankę. Wojtuś DYSKRETNIE dowiedział się, że Marek jest fanem kurczaka w sosie słodko kwaśnym. I wiecie co? Jak rodzynków nigdy nie polubię, tak metodą małych kroczków zaczynam lubić połączenia mięsno - owocowe.:) Dzięki Marek, za natchnienie, dzięki Wojtuś, za współudział w kurczaku. :)
Składniki:
*podwójna pierś z kurczaka
*puszka ananasów
*3 papryki : żółta, zielona, czerwona
*2 średnie cebule
*1 średnia marchewka
*1/4 szklanki octu winnego
*1 i 1/4 szklanki wody
*1 mała puszeczka koncentratu pomidorowego
*sok z jednej cytryny
*łyżeczka cukru
*2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
*sól, pieprz
*słodka papryka, kurkuma, czosnek
*olej
*ryż
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka pokroić w kostkę bądź paski.
2.Warzywa posiekać w średnie kawałki (jedynie cebulę w drobniejszą kostkę).
3.Ananasy odcedzić i pokroić na drobne kawałki (wodę zachować!).
4.Kurczaka podsmażyć na patelni z przyprawami (sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma, czosnek)
5.Na tym samym oleju po kolei podsmażać warzywa i ananasy (wszystkie te składniki należy smażyć OSOBNO).
6.Na innej patelni (ja użyłam patelni WOK, ponieważ wszystko idealnie się na niej mieści) zagrzać ocet, sok z ananasów, sok z cytryny, oraz wodę.
7.Kiedy płyn zacznie wrzeć, dodać do niego koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać.
8.Mąkę ziemniaczaną zmieszać z małą ilością wody, POWOLI dodać rozwodnioną mąkę do płynu na patelni.Ważne jest, żeby mąkę dodawać wolno, aby nie porobiły się 'kluchy':)
9.Do mieszanki płynów dodać po kolei kurczaka,oraz warzywa. Całość dobrze połączyć.
Podawać z ryżem. Można skropić małą ilością soku z cytryny już na talerzu.:)
Dyskretnie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
Kurczaka w sosie słodko kwaśnym uwielbiam :) Wyglada doskonale!
OdpowiedzUsuń