Fruity Strawberry Heart

sobota, 6 listopada 2010

muffiny bananowe z krówkowym wkładem

Pod koniec bezproduktywnego, absolutnie leniwego tygodnia, tradycyjnie czas na słodkości. Tym razem pogrążyłam się we wspomnieniach tego lata, spędzonego w podlondyńskim miasteczku Englefield Green. Rzut kamieniem od Windsoru, większy nieco rzut kamieniem od praktycznie polskiego miasta Slough. Tam to znajduje się restauracja chińska, nie tak bogata w folklor jak nasze kochane łódzkie budy, trochę bardziej elegancka, no i ze szwedzkim bufetem. Dania zróżnicowane, wszystkie pyszne, jednak wiem, że zawsze będę wierna kurczakowi curry w cebuli..:) Ruszamy dalej, gdzie stoi lada z deserami. Galaretki, owoce, lody, ananasy w sezamie, chlebek miodowy, oraz mój faworyt..ciasto bananowe z toffi.
Ot, moja wielka inspiracja, na małe muffinki..:)

Składniki:

*4 banany
*1/2 szklanki oleju
*2 jajka
*1 i 3/4 szklanki mąki
*pół szklanki cukru
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*opakowanie cukru waniliowego
*szczypta soli
*aromat waniliowy
*6 krówek przekrojonych na pół

Sposób przygotowania:

1.Banany zmiksować z dwiema kroplami aromatu waniliowego.
2.Mąkę połączyć z cukrem,cukrem waniliowym,proszkiem do pieczenia i solą.
3.W oddzielnej misce zmieszać jajka z olejem.
4.Wszystko połączyć ze sobą, mieszając do otrzymania jednolitej masy.
5.Przełożyć ciasto w papilotki, wciskając do każdego muffinka połówkę krówki.
6.Piec 20 minut w temperaturze 200stopni.

Sądzę, że idealną polewą byłaby czekoladowa (mleczna), jednak sama robiąc w pośpiechu muffinki, musiałam zadowolić się czekoladowymi gwiazdkami..:)

1 komentarz:

  1. Niedługo będę takie robić na święta, więc liczę na jakiś świąteczny muffinowy przepis :)

    OdpowiedzUsuń