Fruity Strawberry Heart

sobota, 11 grudnia 2010

calzone,czyli pieróg duży z nadzieniem zmyślonym



Ostatnio,jakoś kompletnie mi się nie chce. Nie dlatego, że lenistwo wygrywa, ale to chyba przez nadmiar śniegu, który powoduje 4 godzinne powroty do domu w zimnym i smierdzącym mpk. Wchodząc do mieszkania jestem zwykle tak wyziębiona, że jedyne co robię to herbatę, a następnie zostaję zespojona z kocem.
Ale bywają dni mobilizujące, czy to odśrodkowo, czy to ogólnie, no i wczorajszy wieczór taki był. Oprócz imponujących pierogów, na stół wjechały również bananowe muffinki ... :)


Składniki:

ciasto:

*3 szklanki mąki
*1/4 szklanki mleka (ciepłego )
*20g drożdży (użyłam świeżych, suszonych będzie potrzebnych ok. 24g)
*2 łyżki oliwy z oliwek
*szczypta soli
*jajko (do smarowania pierogów)

farsz:

*podwójna pierś z kurczaka
*papryka czerwona
*2 średnie cebule
*puszka pomidorów krojonych
*puszka kukurydzy
*przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra, tymianek, bazylia)

Sposób przygotowania:

1.Mąkę przesiać i połączyć z solą.
2.Z drożdży wykonać rozczyn (drożdże pokruszyć, dodać 1/4 szklanki ciepłego mleka, dwie łyżeczki cukru i łyżeczkę mąki - mieszać na małym ogniu nad płytką!)
3.Kiedy drożdże urosną, dodać do mąki z solą.
4.Dodać ciepłe mleko i oliwę,dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce,przykryć ściereczką bądź ręczniczkiem.
5.Kurczaka pokroić na kawałki (niezbyt drobno, niezbyt grubo), dodać do niego olej oraz przyprawy,odstawić na kilka minut.
6.Paprykę oraz cebulę podsmażyć na patelni, następnie dodać do nich kurczaka i dusić przez chwilę.
7.Do zestawionego z ognia farszu dodać pomidory oraz kukurydzę.
8.Ciasto podzielić na części w/g potrzeb (mi wyszły 3 spore pierogi), rozwałkować, a następnie na połowie placka rozłożyć farsz (ważne żeby od brzegu zostawić ok 1cm miejsca!).
9.Brzegi pomoczyć wodą, uformować pieróg. Dobrze zagnieść krańce!
10.Posmarować rozbełtanym jajkiem, ja również posypałam na wierzchu tymiankiem (równie dobry a nawet bardziej aromatyczny będzie tu rozmaryn!)
11. Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.

Smacznego;)

2 komentarze:

  1. moim zdaniem złe zdjęcie wstawiłaś, nie wynika z niego że pierożek był większy od dużego talerza... :P

    OdpowiedzUsuń
  2. pogratulować wyboru farszu. niech te pirógi z bazaru się schowają :P

    OdpowiedzUsuń