Po dłuższej przerwie - melduję się , a wraz ze mną pyszne waniliowe babeczki. Tradycyjnie nie są pracochłonne, za to baaardzo dobre i delikatne. W te święta definitywnie nie znalazłam czasu na prawdziwe popisy kulinarne, ale mam szczerą nadzieję że teraz się to zmieni.:)
Składniki:
*2 szklanki mąki
*2 jajka
*5 płaskich łyżek cukru
*pół kostki masła
*niepełna szklanka mleka
*łyżeczka proszku do pieczenia
*łyżeczka esencji waniliowej
*saszetka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić na wolnym ogniu, mleko wymieszać z jajkami.
2.Do mleka i jajek dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, esencję waniliową, oraz cukier z cukrem waniliowym.
3.Całość zmiksować, po czym dodać rozpuszczone masło, i dobrze zmieszać mikserem.
4.Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
*2 szklanki mąki
*2 jajka
*5 płaskich łyżek cukru
*pół kostki masła
*niepełna szklanka mleka
*łyżeczka proszku do pieczenia
*łyżeczka esencji waniliowej
*saszetka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić na wolnym ogniu, mleko wymieszać z jajkami.
2.Do mleka i jajek dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, esencję waniliową, oraz cukier z cukrem waniliowym.
3.Całość zmiksować, po czym dodać rozpuszczone masło, i dobrze zmieszać mikserem.
4.Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Do ozdoby użyłam lukru Oetkera, oraz ulepiłam marcepanowe różyczki. Pyszne były:)
Dobre :D
OdpowiedzUsuń