Fruity Strawberry Heart

poniedziałek, 5 marca 2012

muffiny straciatella ze złotym syropem



Oto i nastały zalane słońcem niedzielne podwieczorki. Wyszłam z założenia że wypada je doprawić muffinkami, które dawno u mnie nie gościły. Te konkretne okazały się być idealnym odpowiednikiem tych babeczek, których spróbować można w większości brytyjskich kawiarni. Fantastyczna sprawa, dodatkowo błyskawiczna, co zdecydowanie mnie ucieszyło, gdyż zaczęłam robić je 15 minut przed przyjściem Babci, która to jest największą fanką tego rodzaju wypieków w mojej rodzinie.

Składniki:

*1,5 szklanki mąki pszennej
*1/3 szklanki oleju
*4 łyżki śmietany 12%
*2 jajka
*3 łyżki lyle's golden syrup (w Łodzi do nabycia np. w Kuchniach Świata w Manufakturze)
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1/2 łyżeczki sody
*pół tabliczki gorzkiej czekolady
*tabliczka mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

1.W misce zmiksować złoty syrop, śmietanę, jajka oraz olej. Oddzielnie połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, następnie dodać mieszaninę do wcześniej zmiksowanej masy.
2.Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę (wg uznania, u mnie były to kawałki wielkości ziaren ziela angielskiego) i dodać do reszty ciasta.
3.Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Gorąco polecam babeczki do waniliowego latte:)

5 komentarzy:

  1. Ale u Ciebie teraz słodko :D Uwielbiam takie klimaty! Przepych i szał! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie je piekę. Zamiast syropu dałam cukier, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. upieczone w prezencie urodzinowym:) dodatkowo polałam roztopioną czekoladą i posypałam wiórkami kokosowymi- wszystkim smakowało! dziękuję!

    Ola

    OdpowiedzUsuń