Fruity Strawberry Heart

środa, 25 kwietnia 2012

ciasto jogurtowo - migdałowe z kawałkami czekolady (wyśmienite!)






A to wszystko dlatego że Nieśka Weczkowa pokusiła! Wrzuciła, zachęciła, i zakatarzona potwora - czyt. JA - wyszła ze swojej chorobowej pieczary, i pomimo podwójnego widzenia składników, powstało to pyszne ciasto. Zaczęłam jeść kiedy jeszcze było ciepłe:) Chociaż podobno się tak nie powinno... cóż, nieważne:) Jest naprawdę świetne - szybko się robi, piecze też dość krótko - tj. przepis mówi o 60 minutach, u mnie było to 35 minut i w zupełności wystarczyło tyle. Moja wersja jest wykonana w tortownicy, ponieważ wspominana w oryginale keksówka gdzieś się przede mną schowała...

Składniki (wersja moonikowa po modyfikacjach):

*2 szklanki mąki (szadkowska zawsze i wszędzie!)
*3/4 szklanki cukru
*1/2 szklanki oleju
*1/2 szklanki jogurtu naturalnego
*1/2 szklanki śmietany 18%
*1 jajko
*posiekana tabliczka deserowej czekolady - 200g (aczkolwiek u mnie były to : pół tabliczki gorzkiej czekolady, pół tabliczki mlecznej oraz pół deserowej - czekoladoholizm to groźba przypadłość:P)
*ok.100g posiekanych migdałów
*łyżeczka aromatu migdałowego
*pół łyżeczki proszku do pieczenia
*pół łyżeczki sody

Sposób przygotowania:

1.Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę przesiać i wymieszać ze sobą w sporej misce.
2.Jogurt, cukier, jajko, olej oraz aromat migdałowy pomieszać w oddzielnym naczyniu (polecam do tej czynności widelec).
3.Mąkę dodać do masy jogurtowej, i wymieszać - jeśli mikserem to KONIECZNIE na niskich obrotach, ja pokusiłam się o wysokie i mój ś.p. Mikser już więcej nic nie wymiesza:p
4.Dodać do ciasta migdały i czekoladę. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką, a ciasto piec ok.35 minut w temperaturze 180stopni. Radzę sprawdzać patyczkiem ciasto, możliwe że będzie potrzebowało więcej czasu na upieczenie się, niż 35 minut!


3 komentarze:

  1. super , zrobiłam wszystkim smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny przepis! Robiłam to ciasto już wiele razy, zawsze wychodzi, dzięki:)

    OdpowiedzUsuń