Fruity Strawberry Heart

piątek, 20 kwietnia 2012

kocie łby, czyli blok czekoladowy inaczej


Się rozpędziłam, ale niech będzie! Dla równowagi piątkowej, jako że żurek już mamy - kocie łby Nigelli. Słodko i naprawdę ciekawie. Szczególnie dla miłośników bloków czekoladowych ( kiedyś postaram się zamieścić przepis na najpyszniejszy blok czekoladowy na świecie autorstwa mojego FFa, z dodatkiem wafli i aromatu pomarańczowego :) )
Składniki:
*125g masła
*300g gorzkiej lub deserowej czekolady (polecam gorzką - słodkości w tym deserze dodaje coś innego:) )
*3-4 łyżki lyle's golden syrup
*200g herbatników
*2 szklanki mini pianek Marshmallows (wersja dla leniwych - mini pianki w Łodzi dostać można w Kuchniach Świata, ale myślę że za cenę którą proponują lepiej większe pianki pokroić na mniejsze:) 
*2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. W rondelku rozpuścić masło, syrop, czekoladę, po rozpuszczeniu składników odlać ok. 1/4 szklanki masy, i odstawić w ciepłe miejsce (ważne żeby polewa nie była w zimnie, bo gdy ostygnie trudno będzie ją rozprowadzać, a do mikrofalówki średnio się nadaje:) )
2.Herbatniki pokruszyć, po czym dodać razem z piankami do czekoladowej masy.
3.Całość należy przelać do wyłożonej folią foremki, polać pozostałą w szklance masą, i odstawić do lodówki na min. 2h.
4.Po wyjęciu posypać cukrem pudrem, i pokroić na części ( wedle upodobania ).

3 komentarze: