Fruity Strawberry Heart

wtorek, 30 października 2012

puree dyniowe jako podstawa do dyniowych eksperymentów.


Krótko i na temat: puree dyniowe, które z pewnością do nie jednego eksperymentu kulinarnego może się okazac przydatne.:)



Potrzebujemy: dyni. W każdej ilości, nie ma to znaczenia.

Sposób przygotowania:

Dynię wydrążyć, pokroić w kostki wielkości 5cm, nie usuwając skórki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200stopni, dynię włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową, następnie piec godzinę.
Po wyjęciu dyni z piekarnika ostudzić, po czym oddzielić skórkę od reszty warzywa. Zmiksować blenderem, a gdy będzie kompletnie zimna - porcjować ( u mnie porcja równała się jednej szklance puree), polecam przełożyć do torebek do mrożonek, i schować do zamrażalnika.

Przepis na wykorzystanie puree już dzisiaj o północy na blogu - serdecznie zapraszam:)


5 komentarzy:

  1. Można to jakoś tak na słodko zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jednak jeśli mam być szczera - to dyniowe puree samo w sobie jest przysmakiem po prostu mdłym, dlatego polecam pójść dalej i przetwarzać, dodawać do wypieków, wtedy można zabarwić smak np. cytrusami, albo przyprawami korzennymi. zachęcam również do eksperymentów, bo one są zwykle 'rodzicami' najciekawszych smaków:)

      Usuń
  2. jeśli zależy nam np. na musie owocowym, to posłodzić można np glukozą, albo cukrem z wanilią i cynamonem. nie robiłam słodkiej wersji, bo zawsze puree było składnikiem jakiejś innej potrawy, która zostawała potem doprawiana:)

    OdpowiedzUsuń
  3. myśle że nawet ja nie będe w stanie tego zepsuć :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dasz radę na miękko, a jak się dynia rozpachni po wyjęciu jej z piekarnika to w ogóle umrzesz z zadowolenia:D

      Usuń