Fruity Strawberry Heart

niedziela, 31 października 2010

jesienne kartofelki z farszem ichniejszym.


  Uwielbiam jesień między innymi za to, że można wtedy kupić pyszne ziemniaki. Są duże, niesamowicie smaczne, no i można z nich wiele wyczarować. Poza tym to takie typowe,ziemniaczane potrawy na jesień. Za oknem zimny wiatr, wyjść gdziekolwiek średnio się chce, dlatego to dobra pora na gotowanie. Najlepiej czegoś, co będzie syte, bo przecież te chłodne pogody zabierają nam tyle sił do działania...


Składniki:


*6 dużych ziemniaków

*1 średnia cebula

*3 lub więcej ząbków czosnku

*mała śmietana 18%

*6 plasterków żółtego sera ( najlepsza jest gouda! )

*5 plasterków szynki

*6 listków natki pietruszki (opcjonalnie )

*łyżka masła

*sól,pieprz


Sposób przygotowania:


1.Ziemniaki ugotować w mundurkach.

2.Drobno posiekać cebulę,czosnek wycisnąć.Zeszklić cebulę razem z czosnkiem na łyżce masła.

3.Szynkę drobno pokroić,dorzucić do cebulki i czosnku pod koniec smażenia.

4.Ugotowane ziemniaki odcedzić,odciąć w pozycji poziomej 'przykrywkę' ziemniaka,wydrążyć miąsz ze środka.

5.Miąsz utrzeć w misce na masę razem ze śmietaną,solą i pieprzem.

6.Do masy dodać cebulę z czosnkiem i szynką,dokładnie wymieszać.

7.Do wydrążonych ziemniaków włożyć gotowy farsz,przykryć plasterkiem sera i listkiem pietruszki; następnie wypełnione spody ziemniaków, nakryć 'przykrywką'.

8.Każdego kartofla otoczyć gniazdkiem z aluminium, żeby ser podczas pieczenia nie wypłynął zbytnio na wierzch.

9.Tak przygotowane, kartofelki wstawić do piekarnika na 180stopni, piekąć je około 15 minut (do roztopienia sera).


Jesiennego smacznego!


Nie zapomnijcie po posiłku napić się gorącej herbaty. Najlepiej z cynamonem, to w końcu też jesienna miła sprawa dla żołądka i duszy:)

2 komentarze:

  1. lubie potaty.
    a ten szczegolnie mi sie podoba.
    przypomina bezkresne pola i łąki przygasłej wsi..

    OdpowiedzUsuń