Fruity Strawberry Heart

piątek, 18 maja 2012

pasta paprykowo - pomidorowa (dla odważnych)

Ogólnie wcale nie przepadam za ostrym jedzeniem. Ale w sklepie pięknie uśmiechały się papryczki habanero chocolate, więc zostały przeze mnie przygarnięte. Wtedy wykorzystałam je do ulepszenia smaku calzone (w małej ilości, bo skubane naprawdę mają moc!) ale chętnie kiedyś spróbowałabym gorącej czekolady z dodatkiem papryczkowej ostrości. Mała uwaga - jeśli będziecie ją kroić KONIECZNIE załóżcie na ręce gumowe rękawiczki. To dobra rada od ofiary kapsaicyny obecnej w dużej ilości w tych papryczkach. Dwa dni ręce miałam 'nie do życia' i paliły mnie żywym ogniem, nie wiem jak mogłam zapomnieć o tym jak to chili zdradliwe bywa.
 
 Składniki:
 
*2 papryczki habanero
*3 łyżki śmietany 18%
*3 łyżki koncentratu pomidorowego
*szczypta soli
*łyżka oliwy
 
Sposób przygotowania:
 
1.Papryczkę drobno posiekać (na rękach rękawiczki gumowe, pamiętajcie!), na patelni podgrzać oliwę, po czym dodać do oliwy papryczki.
2.Kolejno dodać do papryczki śmietanę oraz koncentrat, podsmażać do momentu całkowitego połączenia się składników. Na koniec posolić.
 
Przy okazji chciałam serdecznie zaprosić na truskavkovy profil facebookowy :)

środa, 16 maja 2012

zapiekanka Mamy Kasi (wersja 2.0 zmieniona)


Dawno dawno temu, kiedy jeszcze autorka tego bloga bała się pomieszczenia zwanego kuchnią, Mama Kasia któregoś dnia zaskoczyła ją oryginalną zapiekanką. Do tej pory nie wiem, skąd wziął się na nią pomysł, ale trzeba przyznać że wpasowała się w moje ostatnie amory skierowane ku makaronowi. Plus brokuły, serek mascarpone - idealna potrawa na sobotnią kolację. Oczywiście taką, do której pijemy białe wino:)

Składniki:

*garść makaronu spaghetti ( użyłam takiego ze szpinakiem ) ugotowanego al dente
*pojedyncza pierś kurczaka
*brokuł podzielony na mniejsze części
*cebula ( użyłam młodej cebulki )
*kula mozzarelli pokrojonej w plastry
*opakowanie serka mascarpone
*oliwa z oliwek
*świeża siekana bazylia
*sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1.Ugotowany makaron ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
2.Cząstki brokuła ugotować, kurczaka usmażyć na oliwie.
3.Na makaronie kolejno układać: kurczaka, brokuły, serek mascarpone, cebulkę, bazylię oraz na końcu całość przykryć plasterkami mozzarelli.
4.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 20-25min.

wtorek, 15 maja 2012

mozzarella in carrozza - jedna z wielu wspaniałości 'prosto i presto'

W ramach akcji 'przecież włoska kuchnia nie kończy się na makaronie' pragnę Wam przedstawić potrawę, która cieszy podniebienie oraz nas 'najada' :) Krótko mówiąc: sycące to, proste, szybkie, baaardzo dobre oraz (wbrew pozorom) tanie. Tak jak lubię najbardziej. Polecam na śniadania, ALE! leniwe śniadania, a nie takie po których szybko musicie wyjść z domu:)
 
Składniki:
 
*6 kromek pszennego pieczywa tostowego
*kula mozzarelli (szczerze polecam do tego milklandowską - jest nie za wilgotna i nie za sucha)
*2 roztrzepane jajka
*pół szklanki mleka
*sól 
*masło
 
+ do obtoczenia ( ilość wg uznania - ja zużyłam po ok. pół szklanki):
 
*bułka tarta
*mąka
 
Sposób przygotowania:
 
1.Pieczywo tostowe namoczyć w mleku, położyć na nim mozzarellę i posypać solą.
2.Obtoczyć kromki kolejno: w mące, jajku oraz bułce tartej.
3.Smażyć na maśle do uzyskania złotego koloru. 
4.Podawać z pomidorami i bazylią.





Przepis pochodzi z książki 'Prosto i presto: włoska kuchnia dla żyjących w biegu' autorstwa Anny Lucci, którą gorąco polecam oraz zapewniam, że podzielę się większą ilością przepisów w niej zawartych:)

poniedziałek, 14 maja 2012

chocolate chip cookies - jak ciasteczka zrobić i się nie narobić?






Początkowo miałam je nazwać 'the greatest metal cookies ever' z racji tego, iż pojechały ze mną na ubiegłotygodniowy festiwal Sonisphere, z tym że zdjęcie okazałoby się jakoś tak średnio odpowiednie a tym bardziej adekwatne:) Także ostateczna wersja brzmi : urocze waniliowe ciasteczka z kawałkami deserowej czekolady! UWAGA - uzależniające!

Składniki:

*3/4 kostki masła (ok. 130g)
*2 i 2/3 szklanki mąki ( polecam Szadkowską)
*niepełna szklanka cukru w proporcji : 2/3 szklanki - cukier trzcinowy, dopełnić białym cukrem 
*2 jajka
*tabliczka czekolady deserowej pokrojonej w kosteczkę
*łyżeczka proszku do pieczenia
*łyżeczka sody
*łyżeczka esencji waniliowej

Sposób przygotowania:

1.Masło utrzeć z cukrem, jajkami oraz esencją waniliową.
2.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Wszystkie składniki zagnieść, dodać do nich czekoladę pokrojoną w kosteczkę. Z ciasta uformować wałki, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na minimum godzinę do lodówki.
3.Do piekarnika nagrzanego do 180stopni wstawiamy pokrojone w plasterki ciasto (grubość ok 0.5cm) na 10 minut.