Fruity Strawberry Heart

środa, 25 kwietnia 2012

ciasto jogurtowo - migdałowe z kawałkami czekolady (wyśmienite!)






A to wszystko dlatego że Nieśka Weczkowa pokusiła! Wrzuciła, zachęciła, i zakatarzona potwora - czyt. JA - wyszła ze swojej chorobowej pieczary, i pomimo podwójnego widzenia składników, powstało to pyszne ciasto. Zaczęłam jeść kiedy jeszcze było ciepłe:) Chociaż podobno się tak nie powinno... cóż, nieważne:) Jest naprawdę świetne - szybko się robi, piecze też dość krótko - tj. przepis mówi o 60 minutach, u mnie było to 35 minut i w zupełności wystarczyło tyle. Moja wersja jest wykonana w tortownicy, ponieważ wspominana w oryginale keksówka gdzieś się przede mną schowała...

Składniki (wersja moonikowa po modyfikacjach):

*2 szklanki mąki (szadkowska zawsze i wszędzie!)
*3/4 szklanki cukru
*1/2 szklanki oleju
*1/2 szklanki jogurtu naturalnego
*1/2 szklanki śmietany 18%
*1 jajko
*posiekana tabliczka deserowej czekolady - 200g (aczkolwiek u mnie były to : pół tabliczki gorzkiej czekolady, pół tabliczki mlecznej oraz pół deserowej - czekoladoholizm to groźba przypadłość:P)
*ok.100g posiekanych migdałów
*łyżeczka aromatu migdałowego
*pół łyżeczki proszku do pieczenia
*pół łyżeczki sody

Sposób przygotowania:

1.Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę przesiać i wymieszać ze sobą w sporej misce.
2.Jogurt, cukier, jajko, olej oraz aromat migdałowy pomieszać w oddzielnym naczyniu (polecam do tej czynności widelec).
3.Mąkę dodać do masy jogurtowej, i wymieszać - jeśli mikserem to KONIECZNIE na niskich obrotach, ja pokusiłam się o wysokie i mój ś.p. Mikser już więcej nic nie wymiesza:p
4.Dodać do ciasta migdały i czekoladę. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką, a ciasto piec ok.35 minut w temperaturze 180stopni. Radzę sprawdzać patyczkiem ciasto, możliwe że będzie potrzebowało więcej czasu na upieczenie się, niż 35 minut!


piątek, 20 kwietnia 2012

kocie łby, czyli blok czekoladowy inaczej


Się rozpędziłam, ale niech będzie! Dla równowagi piątkowej, jako że żurek już mamy - kocie łby Nigelli. Słodko i naprawdę ciekawie. Szczególnie dla miłośników bloków czekoladowych ( kiedyś postaram się zamieścić przepis na najpyszniejszy blok czekoladowy na świecie autorstwa mojego FFa, z dodatkiem wafli i aromatu pomarańczowego :) )
Składniki:
*125g masła
*300g gorzkiej lub deserowej czekolady (polecam gorzką - słodkości w tym deserze dodaje coś innego:) )
*3-4 łyżki lyle's golden syrup
*200g herbatników
*2 szklanki mini pianek Marshmallows (wersja dla leniwych - mini pianki w Łodzi dostać można w Kuchniach Świata, ale myślę że za cenę którą proponują lepiej większe pianki pokroić na mniejsze:) 
*2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. W rondelku rozpuścić masło, syrop, czekoladę, po rozpuszczeniu składników odlać ok. 1/4 szklanki masy, i odstawić w ciepłe miejsce (ważne żeby polewa nie była w zimnie, bo gdy ostygnie trudno będzie ją rozprowadzać, a do mikrofalówki średnio się nadaje:) )
2.Herbatniki pokruszyć, po czym dodać razem z piankami do czekoladowej masy.
3.Całość należy przelać do wyłożonej folią foremki, polać pozostałą w szklance masą, i odstawić do lodówki na min. 2h.
4.Po wyjęciu posypać cukrem pudrem, i pokroić na części ( wedle upodobania ).

widzewski żurek w pełnym wydaniu


W końcu zdecydowałam się wywiązać z obietnicy niegdyś danej Nieśce , czyli czas pochwalić się w pełni wypasioną zalewajką prosto z widzewskiej górki. Nie powiem, zdjęcie popełnione kawał czasu temu, ale zostałam zdjęciem tak zachęcona, że dziś również czas ugotować lokalne zupności - pyszności :)
Składniki ( na wieeelki gar zupy, uprzedzam!):
*ok.1kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
*2 średnie cebule posiekane w kosteczkę
*1.5 litra wody
*przynajmniej 4 białe surowe kiełbasy
*2 łyżeczki majeranku
*ząbek czosnku
*2 liście laurowe
*5 ziarenek czarnego pieprzu
*(opcjonalnie) kostka rosołowa
*pół szklanki barszczu białego (mój absolutny ponadczasowy faworyt - WIELPIK)
*saszetka żurku domowego (również opcjonalnie, nie każdy lubi)
+śmietana, jajko na twardo jako dodatki po ugotowaniu :)
Sposób przygotowania:
1.Do wody wrzucić ziemniaki, czosnek, majeranek, liście laurowe,kiełbasę, pieprz oraz kostkę rosołową, gotować na średnim ogniu do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie.
2.Posiekaną cebulę zeszklić dobrze na maśle, po czym dodać ją do gotującej się zupy.
3.Barszcz biały z żurkiem wymieszać w kubeczku, zahartować odrobiną zupy, po czym przelać do gotującego się wywaru, po czym gotować jeszcze ok 10 minut.

Podawać z jajkiem chlebem i śmietaną. Syte, łódzkie, czego chcieć więcej?:)

niedziela, 15 kwietnia 2012

prawie - tradycyjne włoskie calzone


Było już calzone w wersji typowo mojej , teraz czas na pieróg z nadzieniem, które jest najbardziej zbliżone do oryginału:) Wyszło naprawdę fantastyczne, i gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!

Składniki (farszu, po przepis na ciasto zapraszam tutaj ):

*350g pieczarek
*450g szynki konserwowej ( wybór padł na szynkę zapuszkowaną, której jestem zdecydowaną zwolenniczką)
*spora czerwona papryka
*2 duże cebule
*mała kula sera mozarella
*ser żółty ( ilość zależy od upodobania, u mnie był to jeden plasterek sera morskiego przypadający na jeden pieróg )
*puszka pomidorów ( wyjątkowo wybrałam całe pomidory które następnie pokroiłam )
*przecier pomidorowy
*świeże zioła : bazylia, pietruszka oraz rozmaryn - robiłam z garści bazylii, tej samej ilości pietruszki, oraz kilku listków rozmarynu
*5-6 ząbków czosnku
*łyżka masła
*sól, pieprz, suszone oregano

Sposób przygotowania:

1.Wszystkie składniki kroimy w kostkę - niezbyt drobną, zioła siekamy drobno.
2.Pokusiłam się o duszenie farszu w woku - rozpuściłam masło, na sam początek wlałam przecier pomidorowy, po czym dodałam do niego cebulę z papryką. Później kolejno dodawałam zmiażdżony czosnek, pokrojone pomidory z puszki, pieczarki oraz sól, pieprz i suszone oregano.
3.Zanim dodałam do całości zioła i szynkę, trzeba było dobrze ją wystudzić.
4.Na rozwałkowane kawałki ciasta nakładać ser mozarella i plasterki żółtego, po czym farsz. Zagniatać dobrze brzegi, posmarować jajkiem i posypać oregano.


Piec 25-30minut w temperaturze 200stopni.


+polecam zrobić do dania sos pomidorowy i czosnkowy, bardzo dobrze się komponuje.:)

czwartek, 12 kwietnia 2012

czekoladowe muffinki z nutellą



Hit tegorocznej wiosny, zdecydowanie! Fantastyczne połączenie, plus idealny sposób na uczczenie dzisiejszego dnia czekolady. Mniam:)

Składniki:

*2 szklanki mąki
*4 łyżki kakao
*3/4 szklanki trzcinowego cukru
*100g rozpuszczonego masła
*2 jajka
*szklanka maślanki
*łyżka proszku do pieczenia
*łyżeczka sody
*cukier waniliowy

+ nutella do nadziania muffinek

Sposób przygotowania:

1.Mąkę przesiać z kakaem, proszkiem do pieczenia i sodą, następnie wymieszać z cukrem trzcinowym i waniliowym.
2.Do wystudzonego masła dodać jajka i maślankę, po czym wszystko razem zmiksować.
3.Do papilotek nakładać łyżkę ciasta, łyżkę nutelli, a następnie uzupełniać ciastem do ok. 3/4 wysokości foremek.
4.Piec 20 minut w temperaturze 200stopni.

Udanego czekoladowego wieczoru!:)

tortilla española



Mała odskocznia poświąteczna. Dawno miałam już pochwalić się tym cudem, ale kompletnie o nim zapomniałam, wstyd się przyznać. Następna z hiszpańskich pyszności będzie słodkość zwana churros, :)

Składniki:

*5 ziemniaków pokrojonych w cieniutkie plasterki
*3 ząbki czosnku
*2 średniej wielkości posiekane drobno cebulki
*4-5 jajek (w zależności od ich wielkości)
*szynka pokrojona w kostkę (ja sobie to darowałam, bardziej smakuje mi bezmięsna wersja:) )
*sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:

1.Ziemniaki usmażyć/ ugotować. Nie mogę jakoś dojść do ładu z tym punktem przepisu, ponieważ w oryginale ziemniaki powinny być usmażone z czosnkiem, jednak wtedy tortill jest bardzo chrupiąca i jeśli mam być szczera, bardziej odpowiada mi ich gotowana wersja do tej potrawy. Gotuję w niewielkiej ilości wody z całymi ząbkami czosnku.
2.Ziemniaki ugnieść razem z czosnkiem, zostawić do przestudzenia.
3.Cebulę zeszklić, można doprawić ją niewielką ilością chili.
4.Ziemniaki wymieszać z cebulką, dodać do całości jajka roztrzepane z solą i pieprzem. Dobrze wymieszać masę, po czym przelać ją na sporą patelnię z rozgrzanym olejem.
5.Tortille najwygodniej przełożyć na drugą stronę z pomocą talerza - talerz położyć na tortilli, po czym przewrócić 'do góry nogami' i zsunąć omlet z powrotem na patelnię.

Polecam podawać z sosem salsa lub ketchupem Hellmann's Bavaria.

środa, 11 kwietnia 2012

waniliowe muffinki



Po dłuższej przerwie - melduję się , a wraz ze mną pyszne waniliowe babeczki. Tradycyjnie nie są pracochłonne, za to baaardzo dobre i delikatne. W te święta definitywnie nie znalazłam czasu na prawdziwe popisy kulinarne, ale mam szczerą nadzieję że teraz się to zmieni.:)

Składniki:

*2 szklanki mąki
*2 jajka
*5 płaskich łyżek cukru
*pół kostki masła
*niepełna szklanka mleka
*łyżeczka proszku do pieczenia
*łyżeczka esencji waniliowej
*saszetka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

1.Masło rozpuścić na wolnym ogniu, mleko wymieszać z jajkami.
2.Do mleka i jajek dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, esencję waniliową, oraz cukier z cukrem waniliowym.
3.Całość zmiksować, po czym dodać rozpuszczone masło, i dobrze zmieszać mikserem.
4.Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Do ozdoby użyłam lukru Oetkera, oraz ulepiłam marcepanowe różyczki. Pyszne były:)
Dodaj obraz